ספר עזרה ראשונה במתנה בכל רכישה

 הצוות המקצועי לשירותך:
03-9072734

הטיפול בהכשת נחש

תוכן עניינים

מאת: עדן גוטוין
הכשות נחש הן בעיה נפוצה באזורים כפריים אך כפי שראינו בחודשים האחרונים גם אזורים עירוניים סובלים מבעיה זו. יש מינים רבים של נחשים ארסיים. רובם נמצאים באזורים טרופיים בעולם ויכולים להיות קטלניים. בישראל ישנם כ-41 מיני נחשים שונים שחיים בכל שטחה של מדינת ישראל. מתוך 41 מיני הנחשים 9 ארסיים ולפחות4 נחשבים קטלניים לאדם. מתוכם רק נגד 2 מהם קיים נסיוב (antivenom) – צפע ארץ ישראלי ואפעה מגוון. זו הסיבה שחשוב מאוד במקרה הכשה לנסות ולהשיג תיאור מדוייק עד כמה שניתן של הנחש – ניתן לעשות זאת על ידי צילום בטלפון חכם או הבאת הנחש לבית החולים במידה והנחש מת. חשוב לציין- שאין לרדוף אחרי הנחש כיוון שגם לאחר שהכיש במאגרי הארס שלו יש מספיק ארס כדי להכיש פעם נוספת הכשה שיכולה להיות קטלנית. ולכן במידה והנחש עדיין בחיים יש להסתכל על צבעיו וצורתו ולהעביר מידע זה לצוות בית החולים.
  • צפע ארץ ישראלי – הנפוץ והמסוכן שבנחשי ארצנו. צבעו נע בין חום-אפור לשחור מוחלט (בגולן), על עורו דוגמת מעוינים, ראשו משולש ורחב מגופו. הצפע שוכן בארץ מקו ב"ש וצפונה.
  • אפעה מגוון- נחש ארסי שיכול להיות קטלני לאדם. צבעיו חומים בהירים עד צבע אדמדם, ראשו משולש ועל בגבו כתמים בהירים עם קשקשים .האפעה שוכן באזורים מדבריים מהגלבוע בצפון, דרומה לבקעה, במדבר יהודה, בנגב ובערבה.

הטיפול היחיד שהוכח יעיל כנגד הכשה של צפע הוא נסיוב. הנסיוב מאוד יקר להכנה (אלפי דולרים למנה אחת) ולכן לא מסופק בערכת עזרה ראשונה או בציוד האמבולנס באופן רוטיני.

אז מה עושים בשטח לאחר הכשה?

חשוב מאוד לעקוב אחר התפתחות סימנים מרגע ההכשה. סימנים אלו מתפתחים תוך דקות אך לפעמים עלול לקחת זמן ארוך יותר (אפילו שעות) עד שמופיעים סימנים- ולכן בכל חשד להכשת נחש ומכל סוג של נחש יש להתפנות לבית החולים.
סימני הכשת נחש כוללים:
  • סימנים מקומיים- חורים של שיני הארס, שריטות, דימום ממקום ההכשה, נפיחות מקומית, כאבים עזים במקום ההכשה.
  • סימנים כללים- טעם מתכתי בפה, הזעה, חולשה כללית, הפרעות בקצב הלב, בחילות, הקאות, כאבי בטן, פרכוסים ושינויים במצב ההכרה של הנפגע.
טיפול ראשוני לאחר הכשה:
הזמנת אמבולנס בהקדם, מנוחה מוחלטת של הנפגע והרגעתו, הסרת תכשיטים מהגפה הפגועה, חיטוי מקום ההכשה, קיבוע הגפה הפגועה ומניעת תזוזה שלה עד כמה שניתן למניעת התפשטות הארס, נסו להשיג תיאור מדוייק עד כמה שניתן של הנחש, פינוי מהיר לבית חולים.
מה אסור לעשות:
אין לחתוך/ למצוץ את הארס ממקום ההכשה, אין להניח חסם עורקים, אין לקרר את הגפה הפגועה (מחמיר את הנזק לגפה), אין לרדוף אחרי הנחש.
חשוב להדגיש כי הנחיות אלו אינן מחליפות טיפול רפואי מקצועי ואינן משמשות כתחליף לקורס עזרה ראשונה.
(הכותבת הינה פרמדיקית בעלת תואר ראשון ברפואת חירום העובדת במרכז להדרכה ולציוד עזרה ראשונה)

לתשומת לבך: התוכן המוצג באתר נועד להעשרה כללית והרחבת הידע בלבד. אין לראות בו ייעוץ רפואי, המלצה לביצוע פעולה כלשהי או תחליף לאבחון, טיפול או התייעצות עם רופא או גורם מוסמך אחר. בכל מקרה של ספק, בעיה רפואית או צורך בטיפול – יש לפנות בהקדם לרופא או לגורם רפואי מוסמך.

צרו עמנו קשר

תוכן עניינים

מוצרים שאולי יעניינו אותך

מכשיר א.ק.ג 3 ערוצים דגם SE3 חברת EDAN

מכשיר א.ק.ג 3 ערוצים דגם SE3 חברת EDAN

קרם רגליים 100 סמק - שוורץ

קרם רגליים 100 סמ"ק

רשתות חבישה במגוון גדלים רשת חבישה

רשתות חבישה (סט של 5 רשתות)

81.00

צור קשר תחבושת FIRST CARE לעצירת דימומים - 4 אינץ

תחבושת ישראלית (דמוי First Care) – 4 אינץ

29.00